Locatie

Begraven of cremeren

Na het overlijden van uw dierbare staat u voor de keuze begraven of cremeren. Veel mensen hebben het vooraf al vastgelegd, maar soms moet u als nabestaande de keuze nog maken. Dit is een lastige keuze, maar belangrijk is om te gaan voor de keuze waarbij u zich het prettigst bij voelt.


Begraven in een algemeen graf

Kiest u voor begraven, dan is de volgende vraag 'Wilt u een familiegraf of een algemeen graf?'. Deze keuze is belangrijk omdat dit niet makkelijk terug te draaien is. Een algemeen graf is goedkoper dan een familiegraf, want hierin worden nog 2 of 3 (onbekende) personen begraven. Daarnaast is de ruimte voor een gedenksteen ook beperkter.


Begraven in een familiegraf

Een familiegraf huurt u voor ongeveer 15 of 20 jaar, met recht op verlenging van telkens 10 jaar. Hierbij bepaalt de rechthebbende wie er in het familiegraf wordt begraven. U heeft dan ook de mogelijkheid om een asbus of urn te laten begraven of bij te zetten. U bent dus niet eigenaar van het graf, maar u heeft het recht om te begraven in de overeengekomen periode. Bovendien zijn de mogelijkheden van het plaatsen van een grafmonument of beplanting ruimer dan bij een algemeen graf.
Ook is het mogelijk om op een natuurbegraafplaats te worden begraven.
Een natuurbegraafplaats is een gebied waar de graven en asverstrooiplekken zijn in een natuurlijke omgeving. Het is de bedoeling dat de graven opgaan in de omgeving.
De graven worden veelal wel gemarkeerd met zwerfkeien of hout dit is op elke natuurbegraafplaats anders.
Een van de voorwaarden bij natuurgraven is dat de overledenen worden begraven zonder materialen die belastend kunnen zijn voor het milieu.
 

Cremeren

Bij cremeren wordt vaak gekozen voor een crematorium in de buurt, maar het kan overal plaatsvinden. Toch heeft u de keuze uit veel verschillende crematoria. Zo kan men in het ene crematorium kiezen om de kist uit het zicht te onttrekken, terwijl dat bij een ander niet mogelijk is. Ook de kosten verschillen van elke crematorium. De wens van nabestaanden om de overledene tot het laatst te begeleiden, zelfs naar de ovenruimte toe, is ook mogelijk bij sommige crematoria.


Kinderen en prematuur

Wij begeleiden, luisteren en organiseren met ons hart.
Het is de nachtmerrie van iedere ouder.
Het verlies van een kind laat vaak diepe sporen na in het leven van ouders. De draad weer oppakken is moeilijk. Een kind hoort niet te sterven. Een kinderuitvaart vraagt extra aandacht van de uitvaartbegeleider. Er zijn veel emoties en er zijn ook vaak andere kinderen bij betrokken.
Het is goed om de omgeving van het gezin te betrekken bij de uitvaart. Het gezamenlijk vormgeven van de uitvaart kan een band scheppen waardoor ouders, grootouders, broertjes en zusjes zich gesteund en gehoord kunnen voelen.
 
Bij het overlijden van een prematuur, ongeacht de draagtijd, zijn wij er ook om jullie te helpen.
Wij zullen aandacht besteden aan het afscheid, maar juist ook aan het verwelkomen en leren kennen van jullie kind. Jullie kindje is geboren en verdient hier haar/zijn eigen plekje.
 
Samen gaan we kijken hoe we hieraan het beste vorm kunnen geven.
Niets moet en (bijna) alles kan en mag.
 
Wij hebben ervaring met de watermethode, zie watermethode
Cookie instellingen